Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Бойко Борисов да се кандидатира за президент

| обновено на 27.09.21 в 11:55
Румен Радев участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет, 27 септември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да престане да използва партията си като щит и трябва да се кандидатира за държавен глава, за да защити честта на ГЕРБ.

Коментирайки темата за мерките, които държавата предприема срещу ръста на цените на електроенергията Радев поздрави служебното правителството, че „започва да въвежда ред в хаоса в сектора“, наследен от предишните управляващи:

„Започна да обезврежда заложените от тях мини. Разбира се, има още много работа, така че да се намерят верните решения, да се отстранят една по една олигархичните зависимости в нашата енергийна система. Но първите резултатите вече са налице. Вие това го пропускате, но трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа. И това е заслуга именно на служебното правителство за неговите бързи и отговорни действия“.

Държавният глава смята за логичен изход за ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов да се кандидатира за предстоящите президентски избори на 14 ноември.

Радев коментира казаното от Борисов, че ГЕРБ ще пази в тайна до последно имената на кандидатите си за „Дондуков“ 2:

„Вижте само с какви аргументи излизат – „да не се стреляло по тях“. Мисля, че е крайно време г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта ѝ като се кандидатира за президент“.

Държавният глава отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че използва МВР за репресии срещу бившите управляващи и че вътрешният министър Бойко Рашков съгласува с президента акциите на ведомството срещу купения вот:

„Не се меся в работата на нито един министър, но очаквам МВР и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него“. 

На откриването на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София президентът заяви пред студентите, че се надява, че при прилагането на Зелената сделка, страната ни ще се ръководи от природните дадености, изградената енергийна система и от българската индустрия: 

"Вие, като специалности, сте в самата основа на всяка една икономика и индустрия. Именно от вашите експертизи и знания зависи да имаме ефективност на тази икономика и конкурентоспособност. Предизвикателствата пред вас непрекъснато растат. "Зелената сделка" и климатично неутралната икономика изискват нов начин, нови иновативни решения".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени