Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария и "Газпром" подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският външен министър на Унгария и ръководителят на руския газов гигант "Газпром" се очаква да подпишат в понеделник ново дългосрочно споразумение за доставка на природен газ за Унгария, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки покана на външното министерство на страната.

Шефът на руския доставчик "Газпром" - Алексей Милер е на посещение в Будапеща, като церемонията по подписването се очаква да се стои в ранния следобед.

В края на миналия месец Унгария обяви, че е договорила с Русия всички условия за нова дългосрочна сделка за доставка на природен газ, която да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Външният министър Петер Сиярто заяви в края на август, че споразумението с "Газпром" ще бъде за 15 години с възможност за промяна на закупените количества след 10 години.

Той също така каза тогава, че вече е договорена цената и че "Газпром" ще доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ до Унгария годишно по два маршрута: 3,5 милиарда кубически метра през Сърбия и 1 милиард кубически метра през Австрия.

В миналото Унгария разчиташе на по-голямата част от вноса на природен газ от Русия да бъде доставян по тръбопровод през Украйна. Въпреки това през последните години Будапеща диверсифицират вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и осигури доставки от Royal Dutch Shell през пристанище за втечнен природен газ (LNG) в Хърватия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна