Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК-Велико Търново ще разчита на мащабна разяснителна кампания за машинното гласуване

Снимка: Здравка Маслянкова

Районната избирателна комисия във Велико Търново ще разчита на по-широкообхватна разяснителна кампания за машинното гласуване на изборите две в едно на 14 ноември. Все още не е ясно как ще бъдат осигурени доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти за предстоящия вот. 

РИК-Велико Търново беше назначена служебно от ЦИК, след като политическите сили не се разбраха за секретарското място. Позицията се заема от Диана Петрова от квотата на ДПС. За втори път председател е Николай Илиев от „Има такъв народ“. 

Готвим се за по-мащабна разяснителна кампания за машинното гласуване с демонстрационни устройства към РИК и отделно за общините, посочи Илиев:

„Когато получим такива машини, да достигнем до максимален брой избиратели“.

Няма нарушение на общините при осигуряването на противоепидемичните мерки на вота на 11 юли, някои от общините са похарчили по-малко пари от отпуснатите им при децентрализираните доставки и възстановиха сумите, посочи областният управител Георги Гугучков.

„Обърнахме внимание, особено по дезинфектантите, да бъдат съпроводени с декларация за съответствие и информационен лист“. 

След журналистическо разследване на БНР договорите на Министерството на здравеопазването за дезинфектантите и личните предпазни средства за изборите на 4 април се проверяват от Европейската прокуратура. 

Все още няма заповед Здравното министерство ли ще осигури предпазните средства или те ще бъдат купувани от общините с държавно финансиране.   



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна