Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бургаска сцена:

"Омразна любов" събира Койна Русева и Асен Блатечки в юбилеен спектакъл

Звездите влизат в сюжет за актьорската професия с пет образа от Шекспир, Пушкин, Чехов и Жозиан Баласко

| обновено на 28.09.21 в 08:53
5
Снимка: ДТ "Адриана Будевска"


Бургаският театър събира Асен Блатечки и Койна Русева за юбилеен спектакъл. Звездите ще играят в „Омразна любов“ под режисурата на Борислав Чакринов. Премиерата е днес от 19 часа и е първата за новия сезон. Спектакълът е съвместна продукция на драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас и театрална къща "Viva Atre". 

На афиша, под имената на Асен Блатечки и Койна Русева е изписано „на 100”, защото представлението отбелязва житейските юбилеи на двамата. Идеята е на режисьора и директор на драматичния театър Борислав Чакринов. Представлението е амбициозно и доста пищно за тези ковид времена, обяви той:

"Подбрах от световната класика онези сцени, в които най-бързо взаимоотношенията между мъжа и жената стигат от крайна омраза до неистова любов. Сценичното им партньорство е забележително и позволяваше да се направи този подбор на текстове, който отстрани може би изглежда леко нахален-да се опиташ да събереш в един спектакъл двама актьори, които да изиграят пет пълноценни големи роли. Те се справят геройски, очаквам реакцията на зрителите."

Спектакълът е по текстове на Шекспир, Пушкин, Чехов и Жозиан Баласко, а във фокуса на сцената са отношенията между актьори. Пред БНР-Бургас двете звезди споделиха в гримьорната преди генералната репетиция:

"Доста разкриваме за актьорската професия. С целия си блясък лъсват т.нар. вътрешно-заводски отношения, през какво преминават актьори, които отдавна работят заедно, всякакви перипетии-пикове, спадове."  

"Да не забравяме все пак, че е комедия. По смешен начин се показват взаимоотношенията на колеги актьори, които са имали силна и страстна връзка, която заради огромното им его се е разпаднала и след 10 години раздяла един далновиден продуцент решава да ги събере отново, за да направи скандал и така представлението им да има успех", добавя Блатечки.

В двадесет от тези 50 житейски години двете звезди споделят сцената в различни театрални спектакли. Имат и обяснение за химията помежду им. Койна Русева казва: "Въпрос на сработване, напасване на его. В партньорството има някой закони, които при нас са се получили о.к. Важно е кой е срещу теб и в кого точно се отблъскваш, за да катериш нагоре."

Най-важното за Асен Блатечки: "Тази химия не може да се постигне, или я има или я няма. От първия миг на сцената нещата с нея се получиха. Абсолютно съм спокоен, когато тя е отсреща, защото знам, че тя ще ме извади или аз ще я извадя от ситуация.

На сцената в "Омразна любов" им партнират Асен Лозанов и Стефан Иванов. За петте образа, в който се превъплъщават, са поръчани специални костюми, а перуките са изработени в киноцентъра. 

Софийската премиера е планирана за 31 октомври. "Омразна любов" ще се играе на сцената на "Сълза и смях".

Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия