Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три свлачища на АМ „Струма“

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Три свлачища са се активирали на автомагистграла „Струма“, в участъка между Благоевград и Симитли, който се изгражда в момента. Заради едното от тях строителството е спряло преди година и половина. На проверка в района беше заместник -министърът на регионалното развитие Иван Шишков. 

Голямото свлачище е непосредствено след моста при кръговото кръстовище, което свързва магистралата с главен път Е-79 край Благоевград. На две места са се активирали свлачища и след новия тунел „Железница“, който ще бъде завършен през април идната година, каза Иван Шишков:

"Останах изключително неприятно изненадан. На две от местата по АМ "Струма" има свлачища, като на едното място заради това свлачище е спряло строителството преди година и половина. Това са проблеми, които очевидно доста време са замитани".

Заместник- министърът на регионалното развитие заяви, че започва спешно обследване и проектиране за укрепването на свлачищата. В останалите участъци строителството на АМ „ Струма“ върви интензивно, каза Иван Шишков, но призна, че няма окончателно решение за трасето в Кресненското дефиле, тъй като се чака становището на МОСВ:

"Очакваме след решението на МОСВ това нещо наистина да се реши и да се знае реално какво ще се прави, за да може да се завърши АМ "Струма"“. 

За протестната готовност утре на фирмите от пътностроителния бранш, заместник-министър Шишков заяви:

"Те са абсолютно прави. Въпросът е, че някой във времето им е обещал да строят и после някак си ще им бъде платено. Ние търсим да не е „някак си“, търсим да е законово“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна