Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МТИТС

Освобождаването на кораба Vera SU е технически обезпечено (видео)

5
Снимка: Радио Варна

С втори кран, поставен на плаваща платформа, ще  се прехвърлят товарите от блокирания кораб Vera SU на баржа и ще се извозват. 

Технически е обезпечена операцията по освобождаването на плавателния съд.  В изпълнение на заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, логистичният план е в действие и се изпълнява стриктно. Укрепен е заседналият товарен кораб Vera SU с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка, съобщават от Министерството на транспорта.


Днес по-рано бе извършен водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран. Плаващият кран "Антей" вече приближи блокирания Vera SU.


На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Снимки/видео: Румен Сарандев

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия