Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войници от КФОР са на границата между Косово и Сърбия

| обновено на 27.09.21 в 16:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войници на КФОР (международни сили под ръководството на НАТО) се появиха в следобедните часове днес в близост до граничния пункт Яринье, където в продължение на осем дни бяха разположени членове на специалните сили на косовската полиция, съобщи порталът "Koсово онлайн".

Според Косово онлайн това са американски, полски и канадски войски в рамките на мисията на КФОР в Косово.

„КФОР следи отблизо ситуацията в Косово и остава фокусирана върху ежедневното изпълнение на своя мандат - произтичащ от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. - за осигуряване на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности, живеещи в Косово. KФОР увеличи броя и продължителността на рутинните патрули в Косово, включително Северно Косово“, казаха от KФОР пред "Koсово онлайн".

Гранично –пропускателни пунктове между Косово и Сърбия са блокирани от косовски сърби заради изискването за наличие на косовски регистрационни номера на автомобилите при преминаване на границата.

Бронирани автомобили на КФОР сега са разположени в близост до барикадите, изградени от камиони и други превозни средства.

Според новата разпоредба на Прищина всички автомобили, пристигащи на косовска територия от Сърбия, трябва да използват временни регистрационни табели, валидни 60 дни. Косовското правителство твърди, че мерките са в отговор на тези, наложени в Сърбия срещу косовските шофьори още през 2008 година, след обявяването на независимост от Косово. Белград предприе военни маневри около границата, а сръбски военни самолети облитат граничния район.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна