Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Окръжния съд в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

По инициатива на Висшия съдебен съвет Окръжният съд в Силистра организира днес Ден на отворените врати на тема „30 години Конституция на Република България - върховенство на правото, демокрацията и защитата на основните права“.

Една от основните цели е постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

Основният проблем за непознаването на съдебната система у нас, че представата на хората се базира на американските филми, а там говорим за съвсем друг модел, заяви Пламен Неделчев, председател на Окръжния съд в Силистра. Това води често до неправилни коментари по адрес на българското правосъдие, смята още той.

"Установен престъпник там, заловен на местопрестъплението или автотранспортно произшествие, блъснал някого или смъртен случай, съдът го пуснал, веднага хората започват да коментират - как може, ето там човекът са го хванали на място, пък сте го пуснали. Хората не правят разлика между мярка за неотклонение и присъда, тъй като докато трае съдебният процес и няма реално постановена присъда, всеки е невинен до доказване на противното. Но когато това се оповести, хората казват - той човекът е убил там. Реално няма нищо общо с това да бъде осъден на затвор, тъй като все още не е дошъл този момент".

В деня на отворените врати участваха ученици от няколко силистренски гимназии.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна