Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега британското правителство не смята да използва армията за зареждане на бензиностанции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на околната среда Джордж Юстъс заяви, че засега правителсвото няма планове да повика на помощ армията за решаване на кризата със зареждането на бензиностанциите. Според Юстъс единствената причина за проблемите е, че хората пълнят колите си с гориво, от което нямат нужда, и създалата се в резултат на това паника.

По-късно следобед има заседание на правителсвото за продоволствената криза, но Джордж Юстъс информира медиите, че не се налага използването на армията за каране на цистерните с гориво до бензиностанциите, хиляди от които останаха затворени и днес, а пред отворените отново се извиха огромни опашки.

"Няма недостиг на гориво. Има известен недостиг на шофьори на цистерни за зареждането на бензиностанциите, но това е ограничено само за сектора. Причината за сегашните проблеми е паническото зареждане. Важното е сега хората да се върнат към нормалното купуване на горово".

Юстъс каза, недостигът на шофьори на цистерни е бил напълно решим проблем, ако не е била реакцията на потребителите на медийното отразяване на затворените бензиностанции. От Асоциацията на петролните търговци на дребно обаче предупредиха, че две трети от бензиностанциите са затворени именно защото няма никакво зареждане с гориво. По-късно от "Даунинг стрийт" отрекоха, че правителството обвинява хората за кризата. Лейбърстите, които провеждат годишният си конгрес, далеч не са впечатлени от дейстивята на правителството: Министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс:

"Това правителство е некомпетентно. Това правителство е непопулярно. То  евиновно за безпорядъка, в който се намираме".

Правителството вече обяви издаването на 5 000 визи за шофьори на цистерни от чужбина. Ускорен е процесът с курсовете и изпитите на нови британски шофьори. Правителството се надява, че до няколко дни нещата ще се успокоят, но ако това не стане, може да влезе в сила спешеният план, с който твърди, че разполата, а според запознати той включва и използване на армията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени