Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с трети медал на ЕП по вдигане на тежести за младежи

България спечели трети медал в двубоите на продължаващото във финландския град Рованиеми европейско първенство за 20 и 23-годишни състезатели по вдигане на тежести.

В категория 67 килограма при по-младите Иван Димов грабна бронза със сбор 291 килограма. Неразбории в организацията пратиха българина и още няколко елитни тежкоатлети да вдигат в група Б, но въпреки това Димов се нареди сред призьорите. Той се справи чак в третото си изхвърляне със 130 килограма, а след това направи три безгрешни опита в изтласкването – 150, 157, и 161 килограма. Така Иван се нареди 4-ти в първото движение, трети във второто и трети в общото класиране. Шампион с 10 килограма повече в двубоя стана арменецът Гор Сахакян. 

Дебютантът Иван Димов е състезател на СК „Самсон“ от Сопот с треньор Петко Димов.

Това е трети медал за българските щанги на младежкия еврошампионат във Финландия. Предишните дни европейската шампионка за жени Надежда Мей-Нгуен спечели три втори места в категория 49 килограма при 23-годишните – в двете движения и в двубоя, а в категория 61 килoграма при по-младите Габриел Маринов грабна бронза, като си осигури третото място и в изтласкването. 

Утре на европейското в Рованиеми излизат трима българи: при 23-годишните от 17 часа българско време в категория 67 киолограма ще вдигат бронзовият медалист за мъже Валентин Генчев и Диан Пампорджиев, а два часа по-късно на подиума при по-младите в категория 71 килoграма ще излезе Мария-Магдалена Кирева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени