Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни гласувания в САЩ за финансовите планове на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското правителство е изправено пред възможността да остане без финансиране тази седмица, ако законодателите не приемат бюджета му. 

Законопроект за финансирането, средства за което са гарантирани до четвъртък, има, но демократите обвързаха мярката с повишение на тавана на заем, който правителството може да тегли.  Републиканците са против обвързването на двата плана.

Седмицата се очертава да е напрегната за демократите, защото освен е преговори с републиканците, те са заети с координиране по въпроса за приемането на два допълнителни пакета с мащабни финансови програми. Днес започват дебатите по един от пакетите – двупартийният план за инфраструктура за около един трилион долара, като този пакет вече бе приет в Сената. Гласуването в Камарата на представителите е насрочено за четвъртък.

Все още няма дата за обсъждане и гласуване в Конгреса на проект за бюджет от над три и половина трилиона долара, свързан със социални грижи и политики в отговор на климатичните промени.

Тази програма, предложена от президента Джо Байдън, среща съпротива от някои негови съпартийци, които смятат, че предвидените средства са прекалено много.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна