Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия на СЗО във Франция трябва да обучава 16 000 души годишно присъствено и милиони от дистанция

Макрон и Тедрос Гебрейесус по време на церемонията в Лион, 27 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус откриха в Лион Академия на СЗО. Тя трябва бъде водещо звено в обучението на здравни работници за целия свят.

Лион ще се превърне в столица на световното здраве с новата академия на СЗО, символично открита днес, отбелязва кореспондентът на БНР във Франция.

В следващите десетина години тя трябва да осигури липсващите 18 милиона здравни работници по света, както заяви на откриването изпълнителният директор на Академията Аньес Бюзен, бивш здравен министър на Франция.

14 програми онлайн вече са започнали през пролетта, а от 2023 г. центърът трябва да обучава 16 000 души годишно присъствено и милиони от дистанция.

Целта е последните медицински открития и данни да достигат по-бързо и ефикасно до медиците от целия свят, както заявяват от организацията. Според проучвания квалификацията на здравните работници е най-големият проблем, заяви директорът на СЗО Гебрейесус.

Замислен от няколко години, проектът придобива нов смисъл на фона на пандемията на Covid-19 - да осигури система и кадри за преодоляване на бъдещи световни здравни кризи, заявиха от Елисейския дворец преди откриването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна