Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените и либералите в Германия започват сондажи преди преговорите за коалиция

Аналена Бербок от партията на Зелените
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След парламентарните избори в Германия двете по-малки партии - Зелените и либералите - започват сондиращи разговори, преди да водят коалиционни преговори с победителя, социалдемократическата партия, или втората политическа сила, консервативния блок ХДС/ХСС. Зелените и либералите са сигурните участници в следващото правителство. 

Ако искат да управляват заедно, независимо в каква коалиция, Зелените и либералите трябва да изгладят различията си във финансовата и климатичната политика. Зелените не изключват разхлабване на записаната в Конституцията дългова спирачка, за да се финансира климатичния неутралитет. Либералите се застъпват за строга финансова дисциплина без поемането на нов дълг и без повишаване на данъците. При такива различия във философията на двете партии постигането на коалиционно споразумение ще е много трудно, но всички партии са категорични, че трябва бързо да се състави правителство. 

55 процента от германците предпочитат страната им да се управлява от коалиция, водена от победилата в изборите социалдемократическа партия. 33 на сто в проведената в деня след вота анкета подкрепят кабинет под ръководството на загубилите консерватори. Мнозинството от германците смята, че след 16 години управление на Ангела Меркел ХДС/ХСС трябва да остане в опозиция.

Независимо от формулата на следващия кабинет в Берлин, промяна във външнополитическия курс на Германия не се очаква. Между четирите партии в политическия център, от които зависи съставянето на правителството, няма значителни разлики - ЕС и трансатлантическите отношения са основни стълбове на германската външна политика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна