Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US Сенатът не прие законопроект за разрешаване за покачване на тавана за заем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Сенат не прие законопроект за разрешаване за покачване на тавана за заем, който държавата може да тегли, както и мярка за гарантиране средства за работата на правителството през новата фискална година, която започва тази седмица.

Това се случи, след като републиканците събраха достатъчно гласове, за да не позволят предложението на демократите да бъде прието. С минималното си мнозинство в Сената демократите не можаха да осигурят нужните 60 гласа в 100-членната камара.

Вотът даде начало на една натоварена седмица в Конгреса, по време на която демократи ще се опитат да прокарат законодателни приоритети на президента Джо Байдън.

Правителството може да остане без пари четвъртък срещу петък местно време, когато приключват и средства  за наземния транспорт.

Опозицията на републиканците усложнява задачата на демократите да спазят спешните фискални крайни срокове. От Белия дом изразиха опасения, че при липса на достатъчно гласове за приемане на мерките може да се стигне до икономическо бедствие, което да вкара страната в рецесия.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Маконъл заяви, че съпартийците му не биха гласували за каквото и да е увеличаване на тавана за вземане на заем, дори ако се стигне до спиране работата на правителството.

За републиканците покачването на тавана за вземане на заем ще позволи на демократите и Байдън да харчат пари за политики, които те не одобряват. Покачването на тавана за вземане на заем ще позволи на страната да плати своите сметки.

Демократите казват, че някои от сметките, които трябва да бъдат платени са свързани с пакет породени от ковид-19 мерки, приети миналата година. Демократите също посочват, че по време на президента Доналд Тръмп те са работили с републиканци за покачване тавана за заем дори когато това покачване е било за политики, които те не са одобрявали като изграждането на стена по южната граница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна