Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша удължава извънредното положение по границата с Беларус

Край границата между Полша и Беларус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският вътрешен министър Мариуш Камински поиска удължаване на извънредното положение по границата с Беларус с още 60 дни, докато Варшава продължава да е критикувана заради отношението  към струпаните в ничия земя имигранти, предаде АФП.

Мерките, които бяха одобрени по-рано този месец с цел справяне с притока на нелегални мигранти, включват забрана за всички, които не живеят постоянно в района, включително журналисти и служители в неправителствени организации, да се приближават до граничните зони.

Камински посочва още, че за десетки заловени от властите бежанци има доказателства за радикализъм, включително за връзки с талибаните и „Ислямска държава“, а други са жители на Русия. 

Според полското вътрешно министерство властите до момента са успели да спрат 8200 души, а 1200 са били заловени. Неправителствени организации предупреждават за хуманитарна криза с падането на температурите и обвиняват властите, че изтласкват хората обратно.

Вчера еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон пък настоя за прозрачност по повод смъртта на шестима мигранти на границата през последните два месеца. Тя подчерта че е важно случилото се да бъде разследвано. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени