Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват ново Ковид отделение в Университетската болница в Стара Загора

Доц. Йовчо Йовчев в студиото на "За здравето" в Радио Стара Загора
Снимка: Александър Райчев

97 души, диагностицирани с коронавирус, се лекуват в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора. 12 от тях се намират в Клиниката по реанимация, а 8 са интубирани. В лечебното заведение са разкрити общо 114 легла за пациенти с Ковид. Това съобщи пред Радио Стара Загора директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той предупреди, че нараства натискът върху лечебните заведения в Старозагорска област и препоръча по-ранна хоспитализация още при първите клинични симптоми на Ковид. „В останалите звена около 60% са на кислородна терапия“, поясни той.

Днес предстои да бъде анализирана ситуацията, тъй като 85% от леглата за Ковид болни вече са заети. Очаква се да бъдат разкрити допълнителни 16 легла за хоспитализация в отделенията, в които в момента се лекуват такива пациенти. Утре най-вероятно ще бъде разкрито ново Ковид отделение, посочи в разговора проф. Йовчев.

Най-малкият пациент с Ковид е на 14 години, а най – възрастният е на почти 90 години. Вчера са били изписани 27 души, а тази сутрин – 12, преборили Ковид. Изгубили битката с коронавируса са трима пациенти през последното денонощие. Те са били настанени в УМБАЛ в крайно тежко състояние и от други областни болници, поясни проф. Йовчев.

В момента в болницата няма заразени с Ковид пациенти, които са преминали ваксинация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна