Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК прекрати поръчката за допълнителни машини за вота на 14 ноември

| обновено на 28.09.21 в 17:54
Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия прекрати обществената поръчка за доставката на допълнителни хиляда и 600 машини за гласуване. И двете подадени оферти от държавната фирма „Информационно обслужване“  и от „Сиела Норма“ са под 10 милиона лева, при пределна цена определена от ЦИК от 9 милиона и 500 хиляди лева без ДДС.

Вероятно ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за допълнителни машини, като за настоящата ситуация с писмо е уведомен министърът на финансите.

И към днешна дата няма решение дали ще бъде обявена нова поръчка за допълнителните устройства, коментира пък заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

„При всички положения комисията ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства. Вариант, който крие риск от създаване на напрежение и затова ние се стремим да купим още устройства, но пак казвам: няма да провалим изборите, ако това не се случи“.

Томов  увери, че все още има достатъчно време необходимите устройства да се закупят. До четвъртък ще има и по-голяма яснота.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира ситуацията на заседание вчера:

„С писмо да уведомим министъра на финансите за причините, поради които тя е прекратена, и да искаме становище относно параметрите, в които може да се разполага ЦИК при евентуална следваща обществена поръчка за доставка на машините, така че да бъде спазена и бюджетната  дисциплина, и Законът за обществените поръчки. Вече са предвидени определени финансови ресурси за изборите, с които ние сме длъжни да се съобразяваме“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени