Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват „зелената зона“ в Бургас заради протестите (обновена)

| обновено на 28.09.21 в 16:29
снимката е илюстративна

Новото разширение на „зелената зона“ в Бургас е продиктувано и от протестите на граждани, които, след ремонта на бул. „Демокрация“, няма къде да паркират. Това коментира на сесия на общинския съвет Андрей Рунчев, началник на общинското предпритие „Транспорт“. С промяната, зоната ще стигне до ул. „Васил Петлешков“ и ще обхване целият комплекс „Лазур“. Христо Панайотов контрира, че протестът на гражданите е бил насочен и срещу начина на реконструкция, който им ограничаваше възможността да влизат в гаражите си. Панайотов прогнозира, че следващото разширение на „зелената зона“ ще е паркингът на УМБАЛ – Бургас.

Съветници от „Движение България на гражданите“ се обявиха против, като посочиха, че няма нужда от подобно разширение и то просто ще измести проблема с паркирането към съседните улици.

Георги Маринчев от групата на ГЕРБ коментира, че именно в този район е имало предложения за изграждането на многоетажни паркинги, което не е било подкрепено от гражданите.

На поставени въпроси относно приходите, заместник – кметът Красимир Стойчев посочи, че преди ковид кризата, „зелената зона“ е носила на общината 650 000 лв./годишно. Към края на миналата година, те са паднали двойно. Разходите, необходими за зоните за платено паркиране са 1 200 000 лв., добави Стойчев. Приходите от тях са целеви и отиват за поддръжка на уличната мрежа, поясни заместник – кметът, които са в размер на 9 млн. лв.

3 850 000/650 000. След рестрикциите 31.12.2020 331 401 лв. зелена зона. Общо – 1 200 000. Те са целеви, отиват за поддръжка. Тя е 9 млн. лв.

Разширението на зелената зона беше прието с 32 гласа „за“, 7 „против“ и 8 „въздържали се“.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!