Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BIS: Цифрови валути на централните банки могат да намалят времето за трансгранично плащане

Банка за международни разплащания

Цифровите валути на централните банки (CBDC) могат да съкратят времето, необходимо за трансгранични плащания, на секунди от дни и да намалят разходите, заяви Банката за международни разплащания (БМР или BIS), позовавайки се на пилотна схема за тестване на цифровите форми на т.нар. "фиатни валути" (пари, декларирани от правителство като законно платежно средство).

Изпитването показа, че трансграничните транзакции могат да бъдат извършени за няколко секунди, вместо за три до пет дни, тъй като CBDC помагат да се избегнат сложни договорености, при които плащанията се извършват чрез мрежа от банки, се посочва в доклад на BIS, публикуван във вторник и цитиран от агенция Ройтерс.

CBDC също така помагат за намаляване на разходите при разплащания с до 50%.

Обикновено глобалните банки, които нямат мрежа в дадена държава, канализират плащания там чрез местна банка, която действа от нейно име. Процесът обаче стана дълъг и сложен, тъй като банките прекъснаха връзките си с потенциално рискови партньори и се оттеглиха от някои пазари поради причини, свързани с разходите и усложненията.

"Осигуряването на по-бързи и по-евтини трансгранични плащания на едро, включително до юрисдикции, които не се възползват от оживена кореспондентска банкова система, би било положително за търговията и икономическото развитие“, каза Бенедикт Ноленс, ръководител на иновационния център на BIS, известен като Хонконгския център .


Много правителства и централни банки по света проучват използването на цифрови валути на централни банки (CBDC). Някои, като Китай, тестват CBDC, фокусирани върху търговията на дребно, предназначени да заменят наличните пари в обращение, докато други обмислят използването на така наречените CBDC на едро за подобряване на вътрешното функциониране на техните финансови системи или трансгранични финансови потоци.

Пилотната схема, подкрепена от БМР (BIS), която първоначално включваше централните банки в Хонконг и Тайланд, използва блокчейн за синхронизиране на данните за трансакциите между участниците във веригата на плащания.

Това спомогна за намаляване на разходите наполовина, като намали някои операции по управление на ликвидността, съответствие и валутни операции, се казва в доклада на BIS.

Оттогава проектът се разшири, за да включи Китай и централните банки на Обединените арабски емирства, и сега е известен като "mBridge".

Следващите стъпки, се посочва в доклада на BIS, включват "разработване на прототипа в готово производствено решение".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени