Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там водата е кална и се радват, ако им сложат две кофи асфалт

Брезе - отписаното от света село

Кметът Румен Билянов: Един лев не се влага в това село

Снимка: Радостина Чернокова

Расте напрежението сред жителите на девинското село Брезе заради проблеми с водата. Тази сутрин те се събраха в центъра на селото и обявиха протестна готовност заради безводие. 

„От пет дена нямаме вода. Ту дойде, ту спира, нито можем да се изкъпем, нито да се изперем. От Девин, от ВиК не идват“, разказва местна жителка.

„Проблеми имаме много – лъжат ни за кучета, водопровод сменят от 10 години. Всичко е така. Нашето село е отписано от света“, споделя още жената.

Когато дойде водата, беше мътна, тъмна, кал“, казва друга жителка на Брезе и напомня, че техните родители на собствени начала са докарали вода до селото. Водопроводната мрежа е от 80-те години.

„А при тия тръби в момента ВиК нямат изобщо никакво право да вземат парите за водата.“

Родопското село стана известно с масовото покръстване на населението през 1995 г. В него днес има 600 къщи, всички захранени с вода. Около 380 са живеещите през лятото, а сега са със 100 души по-малко, уточнява кметът Румен Билянов. Той самият едва удържа напрежението сред хората, за да не излязат да блокират основния път Девин – Смолян, на разклона на Беденските бани.

Инж. Мариян Николов от ВиК Смолян твърди, че аварията е частична и сигналът е от два дни. Майсторите вчера са търсили аварийните зони със специална апаратура и днес продължават да дейностите по намирането и отстраняването й. Трудно откриваема е, защото не е повърхността, а скрита, поясняват от ВиК дружеството.

Проблемът е от 5 години, подчертава кметът на Брезе. Още в началото на 2020 година той е пуснал докладна до областното ВиК управление.

„Не че няма вода, водохващанията са много, събират се около 10 литра в секунда, обаче в селото влиза 1 литър в секунда. И довеждащата водопроводна мрежа е проблем, а вътрешната водопроводна мрежа е компрометирана изцяло.“

Според Румен Билянов подземни аварии разпиляват водата и не може да се получи налягане.

Имало е проект, но възлагането му не е било осъществено поради липса на пари, допълва Билянов. По думите му тръбите са изгнили.

Когато хората започнат да вдигат гюрултия и положението стане нетърпимо, идват и вземат проби от водата, отбелязва кметът на Брезе.

И уж е годна. За нас не е годна, защото ако погледнем водоемите в какво състояние са вътре – то е ръжда, то е кал, то е не знам какво. Хвърлят някаква хлорна вар…“

Излъгаха ни със смяна на водопровода, а оттам ни излъгаха с подмяна на асфалтовата настилка, обобщава кметът на девинското село. И допълва с тъга – „при нас кучечата са по на почит от хората“.

Един лев не се влага тук, в това село. Радваме се на две кофи асфалт да ни сложат.“

За атмосферата в Брезе чуйте повече в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна