Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От студентската скамейка в Covid отделението - как болница във Велико Търново се спаси от затваряне

Белодробната болница привлече специалисти с атрактивно заплащане и общински жилища

Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Кризата за медици в болниците при четвъртата Covid вълна е повсеместна и засегна и Белодробната болница във Велико Търново. Лечебното заведение беше пред затваряне, останало едва с двама лекари. Управителката на болницата д-р Стела Денчева обяви възнаграждения до 4 хиляди лева за специалисти, осигури им общински жилища и успя наполовина да реши кадровата криза. За седмица четирима лекари започнаха работа.

Болница, пълна с пациенти с обострени хронични белодробни заболявания, туберкулозно болни, заразени с Covid-19 и липса на лекари – това беше обстановката допреди няколко дена в Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново, която обслужва областите Велико Търново и Габрово. Пациентите се увеличават, а регионът устойчиво е в червената зона по разпространение на коронавирусната инфекция. 

„В момента са обявени 14 Covid легла. Имаме възможност да увеличим капацитета до 27 ковидни легла, както беше през зимата. Това е максимумът, защото в края на краищата трябва да останат легла за „чисти“ болни, трябва да останат и легла за туберкулозно болни. Там няма как да се смесват две опасни инфекции като туберкулоза и Covid. Добрата новина е, че вече не сме толкова малко, колкото бяхме в последните няколко месеца“, казва д-р Стела Денчева.

През юни тя обяви заплати по 2000 лева за току-що завършващи лекари и 2500 лева месечно за медици със специалност в пулмологията. Отделно са 1000 лв. за работа на първа линия и допълнителни възнаграждения, с което месечният доход на лекар в болница „Д-р Трейман“ достигна 4000 лева

„Тези възнаграждения, за които говорим при нас, не са нещо, което сме направили сега и въпреки всичко работещите при нас, заради нежеланието си да работят с Covid, независимо от възнагражденията, напуснаха. По тази причина ние популяризирахме информацията в медицинските университети с идеята да потърсим попълнения. Трима млади колеги започват в момента, надявам се още един да започне следващата седмица и един по-възрастен колега, който е със специалност по вътрешни болести, което означава, че ще подкрепи в малко по-различен аспект работата в болницата“, заяви д-р Денчева.  

Първи на апела за лекари в Белодробната болница във Велико Търново се е отзовал 33-годишният д-р Александър Милошев от сръбския град Босилеград. Той има българско гражданство и след завършването си миналата година искал да работи в България: 

„Търсих работа предимно в Пловдив, защото брат ми там учеше и там живее в момента. Там не успех да намеря работа. Излезе тази обява за работа в Белодробната във Велико Търново и просто се явих. Ситуацията с Covid е почти както навсякъде, но по-важно е екипът, в който работим, колегите. По тази част съм много доволен. Колкото се отнася за работата с Covid болните, имаме всички предпазни мерки, каквото ни е нужно. Нямам намерения да си тръгвам, така че тук ще бъда“. 

Д-р Милошев казва, че не четирите хиляди лева са били водещия критерий да дойде във Велико Търново. Възможността за незабавна специализация и шансът да бъде по-близо до брат си са определили избора му. Преди това е работил в Сърбия в Спешно отделение с пациенти с коронавирусна инфекция и казва, че няма разлика в протокола за действие в двете държави.  

На екипа отскоро помага опитният интернист д-р Емил Сергев, а последен от новите попълнения е току-що завършил лекар от Варна. Интересът към пулмологията довел във Велико Търново 28-годишния д-р Мартин Стефанов веднага след полагане на последните изпити. Той „скочил“ от студентската скамейка в Covid отделението

„Аз съм работил приблизително година в спешен кабинет с длъжност санитар. Имам пряк поглед към ситуацията. Запознах се с ковидните заболявания и долу-горе имам обща представа. Колегите са много готини, свежи са. Всичко си върви както трябва, по план си е. Доволен съм за момента. Специализацията ще започне веднага след като дипломата ми бъде готова“. 

Младите попълнения в Белодробната болница получиха общински жилища. Лечебното заведение има нужда от още четирима лекари.  

За първото полугодие общинската болница по пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ отчете загуба от шест хиляди лева, но тя ще бъде компенсирана с увеличаване на дейността и привличането на още медици, коментира болничният управител д-р Стела Денчева: 

„Независимо от финансовото състояние, възнагражденията, особено на лекарите, трябваше да бъдат направени атрактивни, за да може да гарантираме наличие на персонал, защото в противен случай на карта стоеше съдбата на болницата. Лечебно заведение с един или двама лекари няма как да съществува. Аз си мисля, че третото тримесечие също няма да е много благоприятно, заради факта, че дейността беше малка, поради наличие на малко специалисти. Надявам се, когато лекарите станат повече, да компенсираме тези загуби. Когато болницата работи, когато е натоварена на пълни възможности, тя генерира много сериозни печалби“.     


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.