Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16%

| обновено на 28.09.21 в 18:00

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на открито заседание в енергийния регулатор.

Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а оттогава цените на синьото гориво на европейските борси се покачват стремително.

Причината цената на газа на европейските борси вчера да стигне рекордните 77 евро за мегаватчас, е увеличеното търсене на суровината, казва изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„Икономиките искат енергия, искат гориво. В Европа очевидно количествата, които се подават, са недостатъчни, за да покрият както текущото потребление, така и да бъдат нагнетени количества, за да се осигури есенно-зимния сезон. Поражда се едно опасение за недостиг на природен газ през зимните месеци“.

Затова и прогнозите:

„Водещите агенции не предвиждат намаление на цените за зимния сезон, като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори през първото тримесечие на 2022 година“.

На този фон:

„В последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50%. Дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20% по-евтино в сравнение с тези цени“.

Според експерти обаче дори по-евтин с 1/5 от европейския, газът у нас през октомври може да се окаже с 25-30 на сто по-скъп в сравнение със сега.

Успокоение на цените може евентуално да има от ноември или поне на това се надява председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

„Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят за намаляване на цената на природния газ. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляването на цените, когато бъдат увеличени тези доставки и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“.

Окончателно решение за поскъпването на газа ще бъде взето на 1 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени