Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите

Стефан Иванов: Чувствахме се и сигурни, и в прегръдката на природата, в атмосфера, в която никога не сме били

Макс си изобрети една система под мотото "Аз трябва да греба", за да оцелее, каза баща му Стефан

Максим и Стефан Иванови
Снимка: Личен архив

Книгата „Неверест“ вече е факт на българския книжен пазар. Тя е разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение,  вдъхновяваща история за океанското пътешествие на Максим и Стефан Иванови  - син и баща.

Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.

Баща и син успешно завършиха първото българско гребно прекосяване на Атлантическия океан

След успешното плаване на първата океанска гребна експедиция за България, тя се превръща в символ на свободния дух. Преминава граници и доказва, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и стремежа да побеждаваш себе си.

Максим и Стефан Иванови издават книгата и като активни застъпници на кампанията „Да! За живот!“ на Министерството на здравеопазването, която има за цел да стимулира донорството на органи след смъртта за животоспасяващи трансплантации.

Стефан Иванов

Стефан Иванов е специален гост в „Хоризонт до обед“.

„Книгата „ Неверест “ беше нещо като дежавю, като започнем от шегата на Макс да прекосим океана с гребна лодка, как я конструирахме, за перипетиите ни в океана…

Ние се придвижвахме през летния сезон и тогава се лутахме в сезона на ураганите, редуваха се тропически бури една след друга, някои ни връщаха с 50 км. назад и може би миналата година по това време успяхме да се измъкнем от тях…“, каза пред БНР Стефан Иванов.

„През цялото време ние се одивлявахме на красотите на океана – риби – меч, по-големи от лодката, стотици косатки, което беше и мечтата на Макс, акули и костенурки…радвахме се на десетки изгреви и залези.

Но в бурите пък беше по-емоционално, но лодката все пак не потъна, защото имахме 13 отделни водоизолирани помещения, имахме и спасителна лодка, така че до известна степен се чувствахме хем сигурни, хем в прегръдката на природата, в такава атмосфера, в която никога не сме били. Ние никога не сме гребали в океана, преди тази експедиция, учехме се на всичко…

Максим и Стефан Иванови

Макс си изобрети една система, за да се справя със неизвестното бъдеще пред нас в океана, използвайки мотото -  "Аз трябва да греба", за да оцелее. Той приемаше всяка прогноза за времето, поднесена от мен еднакво, слушайки подкасти на затворници във Виетнам и от тях научи, че са оцелели не онези, които са имали напразни надежди за бързо измъкване, а тези, които са имали спокойствие и стоицизъм", каза още баща му Стефан.

"По време на тези плавания разбрах, че младите хора са далеч по-дълбоки води от това, което си мислим...Сега Макс се готви за кандидатстване в престижни университети, но е много трудно и той се готви се усилено...Така му се наложи да отложи и празнуването на рождения си ден. На лодката той беше моят риск мениджър, беше непрекъснато нащрек и дебнеше за опасности, следеше картографа, така видя може би и морски пирати, насочили се към нас...", разказа още Стефан Иванов.

Екстремните спортове 4-10 октомври

Максим и Стефан Иванови са син и баща, които обичат да пътешестват, да предизвикват себе и да живеят извън коловозите. Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването те построяват в гаража си в София океанската гребна лодка НЕВЕРЕСТ, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 г. Експедицията им бе посветена на кауза, която има за цел да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта, които да се използват за животоспасяващи трансплантации.

С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.


Максим Иванов е роден на 25 август 2003 г. в Бразилия. Макс е гимназист в ЧСУ „Свети Георги“ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с приятели.

След експедицията Макс е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда за: „Най-млад гребец, прекосил океан“ и „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 г. Финансист по образование.

През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра. Обича природата и предизвикателствата.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна