Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Алексиев: Спасителят на подводницата „Курск“ прави план за изтегляне на заседналия кораб

| обновено на 28.09.21 в 18:19
Операцията по изтеглянето на заседналия кораб „Вера Су“ днес бе временно прекратена.
Снимка: Мая Щърбанова

Операциите по претоварването и освобождаването от скалите край местността Яйлата на заседналия кораб „Вера Су“ претърпяха провал. Държавата не е обезпечена за реакция при подобна аварийна ситуация. До този извод стигнаха представителите на институциите, пристигнали на място.

Малко преди 15 ч приключи брифингът на министъра на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента, за да огледа ситуацията със заседналия кораб. Той каза пред медиите, че става въпрос за престъпна безотговорност от страна на държавата, продължила години наред. Както и липса на план за действие при подобни ситуации.

Като престъпна безотговорност и бездействие с години определи ситуацията със заседналия кораб служебният министър на транспорта Христо Алексиев. По думите му е учудващо и защо „Морска администрация“ е дала толкова дълго време за реакция на корабособственика.

„Мобилизирахме всичките ресурси, които са налични не само в държавата, ами всички ресурси, които са налични в частните компании, защото държавата нито е подготвила процедура за действие при такива ситуации, нито както е записано в закона, е обезпечила ресурсно тази дейност“, каза министърът на транспорта.

„Ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата. И ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работата. Но това е работа, която назад във времето не е свършена по никакъв начин“ , добави Христо Алексиев.

„Лично аз поемам случая. За момента това, което можем да направим - с Военноморските сили току-що проведох разговор, има едни 4-тонни котви, да дойдат тук, за да укрепим корабът и да не стане по-голяма авария в един момент, да не бъде разбит (корабът – б.р.) от вълните, защото се очакват вълни около два метра“, посочи още министърът.

Христо Алексиев допълни, че е разговарял с холандска салвидж фирма, която е участвала в спасяването на подводницата „Курск“, така че те в момента изготвят план, при който този кораб, заседнал в местността Яйлата, да бъде изтеглен.

Изпълнителният директор на „Морска администрация“ Живко Петров потвърди, че страната ни не е готова за действие при аварийни ситуации в морето и ще се търси помощ и от Румъния. Според него въпреки изтичането на част от товара при претоварването му, той е преценил акцията да продължи, за да се олекоти корабът.

„С каквото разполагаме, това сме използвали. Мобилизирали сме всичко, което е налично. Нямаме съвсем ясно разписана процедура, защото това законово не е уредено“.

В следващите поне два дни акцията няма да продължи, тъй като се очакват вълни от около два метра. Междувременно е възможно екипажът да бъде евакуиран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна