Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП тръгва да проверява търговията с плодове и зеленчуци и извън борсите

Снимка: БГНЕС, архив

Националната агенция за приходите (НАП) ще промени подхода за контрол на търговията с плодове и зеленчуци, съобщиха от ведомството.

Преди около три седмици данъчните съвместно с МВР започнаха денонощни наблюдения на 13-те най-големи тържища в страната, но търговците са изнесли част от търговията си в околностите с цел избягване на проверките.

След като част от търговците са изнесли продажбата на плодове и зеленчуци извън борсите, инспекторите на приходната агенция разширяват дейността си извън обособените за търговия места. Нови тържища също ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол .

Това стана ясно, след като данъчните са направили над 40 хиляди проверки на превозни средства, обекти на борсите и търговци.

Към момента на входа и изхода на тържищата са организирани контролно-пропускателни пунктове, където данъчните продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, са отчели значителен ръст на оборотите си.

С над 50% е нараснало движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи, коментират от НАП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!