Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Александрова: Надявах се мерките на кабинета да успокоят цените на тока

Снимка: БГНЕС

Анонсираните мерки за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията трябваше да успокоят цените на свободния пазар, коментира в подкаста „На всяка цена“ Галина Александрова, главен редактор на специализирания сайт за енергийни теми 3e-news.net. По думите й въпреки че в началото на деня цената на Българската независима енергийна борса все още е много висока, би трябвало да настъпи успокоение, тъй като мерките са смислени. Въпреки това има известни рискове, коментира журналистът. 

Откъде ще бъдат осигурени парите?  

Правителството обяви, че може да финансира мерките за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока от „свръхпечалбата“ на държавните енергийни дружества. Основният източник най-вероятно ще бъде АЕЦ Козлодуй, прогнозира Галина Александрова. Според нея обаче трябва да се внимава какви суми от печалбата на атомната централа се насочват към помощ за бизнеса, тъй като самата централа има сериозни разходи за поддръжка, ремонт и други задължителни направления.  

Другото държавно предприятие, което произвежда електроенергия, е ТЕЦ "Марица Изток - 2", но няма печалба, припомни журналистът. Според нея е възможно за компенсациите на бизнеса да се насочат средства от държавни компании в енергийния сектор, които не произвеждат електричество. Това би поставило техните инвестиционни програми и дори може да ги доведе до декапитализация, предупреди Александрова. 

Компенсации за бизнеса има, а за крайните потребители?  

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пое ангажимент до края на годината да не се увеличават цените на енергоносителите за крайните потребители. От 1 януари обаче ни чака покачване, което е твърде рано да бъде прогнозирано. Според Галина Александрова с бюджета за догодина трябва да се осигури подпомагане на по-широк кръг потребители от тези, които имат право на енергийни помощи. Журналистът припомни, че у нас все още няма дефиниция за „енергийно бедни“ хора и предупреди, че много голяма част от домакинството реално са именно в такова състояние. По думите на Александрова „работещите бедни“ няма да успеят да посрещнат удара от по-високи цени за ток, парно и топла вода от началото на годината, особено ако се сбъднат най-песимистичните прогнози за сериозно покачване на цените им.  

Как всяка от анонсираните мерки от правителството ще се отрази на бизнеса, откога е възможно да се осъществят мерките и ще се овладее ли чрез тях ускоряващата се инфлация – отговорите на тези и други въпроси можем да чуем в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени