Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград още няма Covid зона заради липса на желаещи медици

Кметът на Благоевград Илко Стоянов каза, че се обсъжда вариант Covid зона да бъде създадена в общинско ДКЦ.
Снимка: БГНЕС, архив

Заради липса на желаещи медици Благоевград  все още не е обособил Covid зона. От общинския кризисен щаб предлагат безплатните лекарства за домашно лечение  на заразени пациенти да могат да бъдат изписвани и от личните лекари.

В цялата област има разкрити само две Covid зони - в Петрич и в Гоце Делчев, заявиха от Регионалната здравна инспекция.

Проблемът в Благоевград към момента няма решение въпреки наличието на сграден фонд в поликлиниката, призна кметът Илко Стоянов след заседание на Кризисния щаб:

„Коментираме евентуално вариант това да се случи през нашето общинско ДКЦ, но истината е, че към момента нямаме Covid зона, защото нямаме персонал“.

Решението на държавата да заплаща лечението на болни от коронавирус, които се лекуват в домашни условия, е обвързано с разкриването на Covid зони и договори със Здравната каса.

На работна среща утре с участието на управителя на НЗОК Петко Салчев ще бъде дискутирана идеята на община Благоевград личните лекари също да имат право да изписват безплатните лекарства.

„Трябва да се помисли малко. Ако е толкова за тези безплатни лекарства, те могат да се пуснат и през джипитата, защото се крие и още един риск Covid зоната да се затрупа в един момент и да се превърне в огнище“, каза кметът Илко Стоянов.

Близо 80% от Covid леглата в лечебните заведения в област Благоевград са запълнени, информираха от Регионалната здравна инспекция, като всеки ден случаите се увеличават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени