Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на сърбите в Косово, в Босна поискаха своя армия

Спецчасти на косовската полиция патрулират в района на граничния пункт между Косово и Сърбия в Ярине, 28 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Девети ден на протести на косовските сърби, които блокираха граничните пунктове, заради изискването за наличие на косовски регистрационни номера на автомобилите при преминаване на границата. И босненските сърби продължават бойкота на институциите в страната, като този път поискаха собствена армия.

Косовските сърби продължават блокадата на пътищата към два гранични пункта, недоволни от новата разпоредба на Прищина, според която всички автомобили, пристигащи на косовска територия от Сърбия, трябва да използват временни регистрационни табели, валидни 60 дни.

Албански информационен портал дори твърди, че лично сръбският президент Александър Вучич е призовал косовските сърби да продължат блокадата.

НАТО също увеличи патрулите си в близост до барикадите, изградени от камиони и други превозни средства, за да се опита да намали напрежението.

В същото време босненските сърби поискаха да създадат своя собствена армия. Според Милорад Додик, сръбският член на президентството на Босна, решение ще бъде взето в следващите дни, а армията на Република Сръбска може да бъде създадена „в рамките на няколко месеца“.

От юли босненските сърби бойкотират основните политически институции в страната в знак на протест срещу забраната за отричане на геноцида.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна