Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йохансон: Може да се възобнови диалогът с Турция за миграцията

Отношенията между Европейския съюз и Турция се разрастват и подобряват, така че сега може да се възобнови диалогът на високо равнище по проблемите на миграцията, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Никозия, където днес бе на еднодневно посещение. Тя потвърди и стриктното придържане към режима на санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко.

Еврокомисарят се надява да намери общ език с Анкара по време на посещението си там след две седмици, за да могат да се предотвратят незаконните пристигания на мигранти на острова.

Бреговата охрана на Кипър и мерките за наблюдение на „зелената линия” между двете части на острова са засилени, за да се спрат възможностите за незаконни влизания, отчете днес кипърският вътрешен министър Никос Нурис.

Кипърските власти искат обаче от Европейската комисия допълнителна подкрепа. Безвъзмездна помощ от 35 млн. евро е необходима за завършването на два мигрантски лагера.

Страни като Кипър се нуждаят от солидарност за преразпределението на бежанците и затова е новият европейски пакт за миграцията и убежището, заяви Илва Йохансон.

Заради наложените европейски санкции президентът на Беларус Александър Лукашенко действа като „отчаян човек” и „избутва” мигрантите в ЕС, каза още еврокомисарят, визирайки проблемите в Литва и Полша. Лукашенко не е партньор, с когото Евросъюзът е готов да си сътрудничи, подчерта тя.

По време на визитата си днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посети приемния бежански център в Никозия и разговаря с министри и с председателя на парламента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени