Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Травиата“ на откритата лятна сцена в Плевен

Снимка: pixabay.com

След дългогодишна пауза трупата на Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов” Велико Търново отново гостува в Плевен на откритата лятна сцена, с постановката на операта ,,Травиата” от Верди.  Диригентът Георги Патриков сподели, че спектакълът е имал вече своята бляскава премиера на фестивала ,,Сцена на вековете” в старопрестолния град на историческия хълм Царевец.  Поканата за съвместна работа по тази опера е получил от директора на театъра Васил Вълчев. Съвместно с именития режисьор Петко Бонев  предлагат класически прочит на творбата, който се придържа към либретото. 

Изненадващо за почитателите на най-поставяната и популярна опера, на сцената се появи  главната героиня Виолета Валери и изсвири откъс от ,,Покана за танц” от Вебер.  Според литературния първоизточник   -  повестта ,,Дамата с камелиите” от Александър Дюма–син, тази пиеса е любима на героинята.  Тя се свързва с дълбокото чувство за самота и нестихващия копнеж за щастие на младата дама от парижкото общество. 

Майсторската сценография на Лидия Къркеланова и цветовите решения  на костюмите на главната героиня, според мен, изразяват  житейските етапи на нейния кратък, но интензивен живот.  В първо действие тя е облечена в черна рокля, символизираща живота й в светската суета. Във второ действие, когато изживява любовта си с любимия Алфред,  тя блести в ярко червено.  На финала, прощавайки се с любовта на живота си, я виждаме в бяло, като ангел, който ще бди над него от небето по целия му земен път. 

Особено предизвикателство за певците и оркесъра е акустиката на летния театър, разположен в подножието на скали. Те се справиха много добре!  Възторжената публика възнагради с аполодисменти прекрасните изпълнения на солистите Теодора Петрова в ролята на Виолета, Михаил Михайлов – на Алфред, и Добромир Момеков като Жорж Жермон.  В рамките на кратък период от време той зарадва плевенската публика и с превъплъщението си в комичния образ на Бони в постановката ,,Царицата на Чардаша”, осъщестевена от Русенка опера.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени