Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вицепрезидентът: Електронното управление ще намали корупцията

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

„Трябва да настояваме като граждани да има електронно управление. То трябва да стане факт, за да има нормално функциониращи отношения държава – бизнес и бизнес – бизнес. То ще бъде гигантска крачка към намаляване на корупцията, ще осигури прозрачност и отчетност.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към участниците в организирания от Асоциация „Прозрачност без граници“ форум за насърчаване на бизнес почтеността в България. Вицепрезидентът открои значимостта на подобни събития, тъй като те предлагат практически стъпки за превенция на порочните практики.

Йотова цитира данни, според които всеки пети българин е дал подкуп, за да си осигури услуга в публичната сфера. На този фон България има най-много структури в ЕС за борба с корупцията.

Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от постигане на прозрачност при обществените поръчки, които по думите й са се превърнали в тайно занимание. 

„Имаме още много работа извън теоретичните констатации. Чудесно транспонираме европейски директиви в българското законодателство, но не ги изпълняваме“, посочи Йотова. Тя подчерта важната роля на гражданското общество в борбата с корупционните практики, като отбеляза, че трябва да се възпитава нетърпимост към тези явления.

„България ще има сериозни проблеми, ако Европейският съюз обвърже върховенството на закона и корупцията в държавите членки с отпускането на европейски средства“, алармира вицепрезидентът, като изтъкна, че България е под двойно наблюдение – действащият от 2007 г. Механизъм за сътрудничество и проверка и общият мониторинг на ЕК за всички държави членки. Илияна Йотова посочи недъзите на тези инструменти, които произвеждат общи доклади, без никакви конкретни действия.

Вицепрезидентът изрази своята увереност, че в следващ редовен кабинет ще има достатъчно непримирими към корупционните практики хора, които да отърсят България от емблемата на една от най-корумпираните в ЕС държави. „Хора, които активно да се включат в реформата както на българското законодателство, така и на европейското“, посочи Йотова и направи кратък преглед на опитите за регулиране на тези процеси на европейско ниво.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.