Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лесинг в съвременен прочит на сцената на НАТФИЗ

Класът на покойната проф. Снежина Танковска представя премиерно спектакъла „Емилия Галоти“

Класът на покойната проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ излиза утре вечер на Голямата сцена в НАТФИЗ, за да представи премиерно спектакъла „Емилия Галоти“.

Постановката по текст на Лесинг е една от дипломните работи на студентите. Сценичният вариант е на режисьора Петър Денчев.

„Винаги съм изпитвал привличане към драматургията на Лесинг, защото тя по своеобразен начин съчетава философия и действие. Това е един класически текст за европейския театър, който позволява множество препратки към нашата съвременност. Различни интерпретационни нишки биха могли да бъдат извадени – за женската еманципация, за авторитарната власт, за пораженията на личността, когато живееш под авторитарна власт, за правото на свободен избор“, каза Денчев пред БНР.

„Лесинг е писал тази пиеса по времето на абсолютизма, когато местните буржоа се бунтуват срещу своите владетели и това предоставя възможност за много любопитен сценичен разказ в съвремието.“

Студентите по актьорско майсторство имат досег с текст, който е на отстояние почти 400 години назад във времето. Петър Денчев определя това като полезен опит да се влезе в естетиката на аввтор, който е много далеч от нас.

„Това е добро предизвикателство – да могат да го направят съвременен. Студентите се справят достойно в усилията си да го преодолеят и да заживеят в спектакъла.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Снимки: Теодора Тодорова, НАТФИЗ БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.