Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Много малко български политици се оказват в "Пандора"

Офшорните зони не са средище на мръсни пари

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

"Много малко български политици се оказват в "Досиетата Пандора", което означава, че имаме относително не толкова богати хора. Защото всички, които са в тези досиета, са каймакът на финансовия и политически живот и управляват страшно много пари. В България, не защото много хора са коректни и спазват законите, а просто са в малък размер и бизнесът, и политиката". Това коментира пред БНР финансистът Любомир Дацов.

Според Дацов за българите офшорните зони не се използват точно за криене на данъци, а заради недоверие в държавата и властите за тяхната безпристрастност за правене на бизнес:

"При 10% плосък данък изчезва причината да отваряш сметка в офшорна зона, за да переш пари. ... Искането да останеш анонимен в притежаването на едно или друго нещо или да не бъдеш изложен на удара на властта - това е основната причина да се случва това нещо". 

Той подчерта, че повечето от офшорните сметки са законни, но става въпрос за морала на политиците, които претендират, че работят за държавата си, а изнасят капиталите си от нея.

По думите на финансиста, за да отидат парите в офшорна зона, те трябва да минат през националните администрации, т.е. да има компания, която да е спечелила тези пари някъде, и след това законодателството да е позволило те да бъдат трансферирани там:

"Офшорните зони не са средище на мръсни пари, а средище на законно спечелени пари, но пребивават там заради избягване на големи данъци. ... Това е много естествено - да искаш да плащаш по-малко данъци и да оптимизираш собствената си печалба. Спомнете си Андрешко какво е правил".

Дацов изказа мнение, че непропорционално се обръща внимание на офшорните сметки на политици от Източна Европа:

"Споменава се чешкият премиер Андрей Бабиш, а се пропуска бившият британски министър-председател Тони Блеър".

Интервюто на Диана Янкулова с Любомир Дацов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна