Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН отчита сериозни спадове на световния туризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Световният туризъм се повиши през юли благодарение на въвеждането на ваксинации и по-малко ограничения за пътуване, но броят на пътуващите все още не достига нивата от преди пандемията", съобщи туристическият орган на ООН.

"Около 54 млн. туристи са преминали международните граници през юли, което е най-високят показател от април 2020 г. в първите месеци на пандемията", се казва в изявление на Световната туристическа организация.

Това представлява увеличение с 58% в сравнение с нивото, регистрирано през юли 2020 г., но все пак е спад от 67% от 164 млн., регистрирани през юли 2019 г.

„Това подобрение беше подкрепено от повторното отваряне на много дестинации за международни пътувания, най-вече в Европа и Северна и Южна Америка, в съчетание с напредъка, постигнат при въвеждането на ваксините срещу Covid-19, което допринесе за постепенно възстановяване на безопасната мобилност в Европа и други части на света", се казва още в изявлението.

„Независимо от това 2021 г. продължава да бъде предизвикателна година за глобалния туризъм, като международните пътувания са намалели с 80% през януари-юли в сравнение с 2019 г.“, заяви базираната в Мадрид организация.

През първите 7 месеца на годината в Азия и Тихия океан продължават да се наблюдават спадове от 95% в международните пътувания, следвани от Близкия със спад от 82%, Европа и Африка, които регистрират спад от 77%, а Северна и Южна Америка имат спад от 68%.

Няколко острова в Карибите, Африка, Азия и Тихия океан, заедно с няколко европейски дестинации са се възстановили и са отчели пристигания близо до или дори по-високи от нивата преди пандемията.

"Испания, която преди пандемията беше втората най-популярна туристическа дестинация в света, днес е приела 15 млн. туристи през първите 8 месеца на годината, което е спад от 4,2% спрямо същия период на миналата година", съобщи НСИ.

Данните поставят под съмнение целта, поставена от испанското правителство, да привлече около 45 милиона чуждестранни посетители тази година, около половината от броя през 2019 г.

„Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати, тъй като непоследователните правила, разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията“, каза в изявление ръководителят на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили.

Органът на ООН заяви, че очаква да види „възстановяване“ през 2022 г., въпреки че глобалният туризъм не се очаква да достигне нивата отпреди пандемията до 2023 или 2024 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна