Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ понижи слабо прогнозата си за растежа на световната икономика през 2021 г. до 5,9%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд намали слабо прогнозата си за растежа на световния БВП през тази година, визирайки продължителните прекъсвания във веригите на доставки и ценовият натиск, които  ограничават възстановяването на глобалната икономика от коронавирусната пандемия.

В своя нов доклад "Световни икономически перспективи" МВФ намали прогнозата си за глобалния растеж за 2021 г. до 5,9% от юлската прогноза за експанзия с 6 на сто. Фондът обаче остави непроменена прогнозата за глобален растеж през 2022 г. на ниво от 4,9 на сто. След 2022 г. се очаква глобалната икономика да нараства с около 3,3% през всяка една от следващите няколко години.

"Тази скромна низходяща ревизия обаче маскира големи понижения на прогнозите за някои страни", се казва в доклада на МВФ. "Перспективите за групата на развиващите се страни с ниски доходи са се влошили значително поради влошаването на динамиката на пандемията. Низходящата ревизия също така отразява и по-трудните краткосрочни перспективи за групата на силно развитите икономики, отчасти поради нарушенията във веригите на доставки и предлагането", допълва Фондът.

Глобалната производствена активност е негативно повлияна от недостига на ключови компоненти като полупроводници, блокирани пристанища и липса на товарни контейнери, както и криза на работната ръка, тъй като глобалните вериги на доставки се мъчат да се върнат към нормалността след пандемичните локдауни през миналата година.

Несъответствията в търсенето и предлагането, подхранвани отчасти от излишните спестявания, натрупани в богатите държави, доведоха до повишаване на цените, причинявайки скокове в инфлацията, отбеляза МВФ и заяви, че очаква инфлацията да се върне до нивата от преди пандемията през следващата година. Фондът обаче предупреди, че продължаващите прекъсвания на предлагането рискуват да опровергаят тези инфлационни очаквания.

Прогнози на МВФ за 2021 и 2022 г. и тяхната промяна спрямо юлските прогнози


Според МВФ Съединените щати поемат тежестта на тези негативни ефекти и поради това Фондът намали силно прогнозата си за икономическия растеж в САЩ през 2021 г. до 6,0% от 7,0% през юли - ниво, което се разглеждаше като най-силното темпо на икономическа експанзия от 1984 г. насам.

Базираната във Вашингтон международна организация отбеляза, че растежът на САЩ може да отслабне  допълнително, тъй като настоящите прогнози залагат, че дълбоко разделеният Конгрес на САЩ ще одобри предложената от президента Джо Байдън инфраструктурна и програма за социални разходи на стойност 4 трилиона долара в рамките на следващото десетилетие. Американските законодатели обаче сега се опитват да постигнат консенсус по по-малък от предложения от Байдън пакет, като МВФ заяви, че значително намаляване ще намали допълнително перспективите за растеж на САЩ и на техните търговски партньори.

В доклада "Световни икономически перспективи", публикуван в началото на есенните срещи на МВФ и Световната банка, също така има намаление и на прогнозите за растеж на други индустриално развити икономики. Така например германският икономически растеж беше намален с половин процентен пункт спрямо юлската прогноза до 3,1%, а растежът на БВП на Япония с 0,4 пункта до 2,4 на сто.

МВФ намали с 0,4 процентни пункта до 5% и прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната.

Прогнозата на МВФ за британския растеж тази година пък е намалена с 0,2 пункта до 6,8%, но въпреки това икономиката на Великобритания ще отбележи най-силната експанзия сред страните от Г-7.

Прогнозата за растежа на Китай през 2021 г. беше намалена с 0,1 пункта до 8,0%, тъй като МВФ посочи по-бързо от очакваното намаляване на разходите за публични инвестиции. Прогнозата за Индия е непроменена в 9,5%, но перспективите за другите нововъзникващи азиатски икономики са намалени поради влошаване на пандемията.

Прогнози на МВФ за икономическия растеж в различните региони


МВФ също така предупреждава за опасно разминаване в икономическите перспективи, подхранвано от "голямото разделение по отношение на Covid ваксините", като страните с ниски доходи, където 96% от населението остава неваксинирано, са изправени пред по-нисък растеж за по-дълг период от време, пред по-голям бедност и перспективата за нестабилни инфлационни очаквания.

"Очаква се още около допълнително около 65 до 75 милиона хора да се окажат в крайна бедност през 2021 г. в сравнение с прогнозите преди пандемията“, се казва в доклада, като се добавя, че страните с ниски доходи се нуждаят от допълнителни 250 милиарда долара под формата на разходи за борба с Covid-19 и за възстановяване на техния път на растеж от преди пандемията.

Понастоящем се очаква тези страни да имат кумулативен БВП през следващата година, който да е с 6,7% под нивата от преди коронавирусната пандемия. Междувременно развитите икономики ще имат икономическа продукция през 2022 г., която да е с почти 1% над нивата преди пандемията, прогнозира МВФ.

Графики на световния БВП, на БВП на развитите и развиващите се пазари и прогнозите на МВФ



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени