Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският фотограф Томас Жорион включи в свой проект паметника на връх Бузлуджа

Негови фотографии можете да видите в Галерия "Синтезис" в София

Тома Жорион
Снимка: Ани Петрова

Изложбата "Следи от империи" на френският фотограф Томас Жорион можете да видите в Галерия "Синтезис" в София от 12 октомври до 4 декември 2021 г. Куратори са Надежда Павлова и Никола Михов.

Най-известният му проект „Silencio“ разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и  разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

"За мен Бузлуджа е следа от Съветската империя и ми беше интересно да продължа от нея към следите от Френската империя. За мен е интересно да се видят тези империи, които се разпадат", каза за БНР Томас Жорион.

Фотография на Тома Жорион   Снимка: личен архив

На въпрос "гордост или срам го е отвел до Френската колониална история той отговори:

"Струва ми се, че във Франция това е много деликатна тема за френската колониална история. Може ми като обсъждането на темата за комунизма в България и ми се щеше да подходя към тази тема с малко по неутрален подход, който е архитектурният – не е толкова политически заредено. Изграждането означава, че правим нещо за бъдещото, не е толкова неутрално. Специално за френската колониална система ми беше интересно да покажа различните видове архитектура, защото тази система се простира върху пет века и ми беше интересно да покажа различните типове архитектура",  допълни в предаването "Хоризонт до обед" Томас Жорион.

Фотография на Тома Жорион         Снимка: личен архив

Френският фотограф Томас Жорион е едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio” (2007 - 2013), Vestiges d’Empire (2013  -2016 ) и „Veduta“ (2009 - 2020). Те са съпътствани от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития. 

За серията „Vestiges d’Empire“ Томас Жорион е посетил дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на  Френската колониална империя. 

Преводът в ефир направи Христо Попов. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна