Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Покачването на цените на енергията няма да доведе до нова петролна криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Покачването на енергийните цени тежи на домакинствата, но последният ръст вероятно няма да предизвика петролна криза като тази през 70-те години на 20-ти век. Това заяви главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат, цитирана от Франс прес. Тя каза, че институцията очаква стойността на енергията да се задържи висока през следващите месеци, но да последва спад в края на първото тримесечие на 2022, който да продължи и в последващия подобен период. 

Гопинат посочи още, че доставките на много стоки не са успели да се възстановят толкова бързо след началото на пандемията, колкото търсенето, което отчасти се дължи на разпространението на делта варианта на коронавируса. Това от своя страна води до рязко увеличение на цените и въпросът е дали тази тенденция ще се запази.  

Освен това роля за стойността на енергията ще играе времето и това дали предстоящата зима в Северното полукълбо ще бъде сурова.

Същевременно в последния преглед на световната икономика от МВФ предупреждават, че трудностите в снабдяването и увеличението в цените на стоките забавят възстановяването на икономиките. Според институцията последната вълна на разпространение на коронавируса и провалът с дистрибуцията на ваксините по света водят до влошаване на икономическото разделение и до по-лоши перспективи пред развиващите се държави. 

Очакванията са глобалната икономика да отбележи ръст от 5,9% тази година, преди да се забави до 4,9 на сто през 2022 година. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени