Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Александрова: "Български книги отдалече" рисува представата за България на съотечествениците ни от цял свят

Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка: Ани Петрова

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"преставя днес изложбата "Български книги отдалече". Изложбата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

"Това са книги на български автори, които живеят извън страната, като идеята е да за почнем да мислим още от сега за Деня на Будителите, който е на 1 ноемрви",  каза пред БНР директорът на библиотеката Красимира Александрова. Изложбата е продължение на инициативата на вицепрезидента "Народността не пада там, дето знанието живей".

Ще бъдат представени 90 издания от български автори от цял свят - 23 държави на шест континента.

"Подборът е много строг на авторите, за да може да се отговори на идеята на изложбата. Акцентът е върху съвременните автори. Изложбата е важна и интересна за нас.

Предвидена е и прожекция на филма "Сърце на птица" - за аржентинския поет с български корени Марио Нестороф (1936-1980). Лентата е създадена от родолюбиви сънародници от Буенос Айрес.


Събитието е в централното фоайе на НБКМ и е в чест на предстоящия Ден на народните будители. На откриването ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. Изложбата остава цял месец в библиотеката.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна