Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че днешният протест няма да е последен

След протеста на миньорите: Дата за закриване на въглищните централи - не по-рано от 20 години

Пеканов: Реформата е за създаване на държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони"

| обновено на 13.10.21 в 18:07
Снимка: БГНЕС

Завърши националният протестен митинг в София, за който се събраха стотици миньори от комплекса „Марица Изток“. Демонстрацията под наслов „В защита на енергийната независимост на България“ беше организирана от КНСБ и Конфедерацията  на труда „Подкрепа“.

Протестиращите се отправиха на шествие от пл. „Св. Александър Невски“ до сградата на Министерския съвет и блокираха участъци от ул. „Раковски“ и от булевардите „Цар Освободител“ и „Дондуков“. След като синдикалните лидери разговаряха със служебния премиер Стефан Янев протестът на миньорите приключи и движението отново беше пуснато.

Внесена бе декларация и подписка от над 100 000 души в защита на комплекса „Марица Изток“.

„Ще сложим на масата на министър-председателя папки с над 100 000 подписа, със сигурност - наследство на следващия министър-председател, защото сегашният, няма да има време. Ще му оставим декларациите на една поредица общини от региона, приети на заседание на общинските съвети, че не е случайно хрумване. И както преди малко казах - тази тема трябва да стане номер едно в дневния ред на държавата“.

„Искаме, ако ще има газ като заместваща мощност, тя да бъде за цяла България - за този, който реши, че ще я прави, и който реши, че ще вади въглища и може да го направи по този начин, така, че газът да влезе в енергийната система, при това на каква цена ще влезе този ток, не ми се мисли. Ще искаме от плана да отпадне това, което всъщност е заложено първоначално - газът да е само за Маришкия басейн“, казаха още преди срещата с премиера лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Протестиращите настояха за решение за бъдещето на въглищния сектор в страната, като интересите на България бъдат максимално защитени. Те носеха плакати с надписи:

"Да спасим планетата, без да убиваме хората",

"Да запазим енергийната независимост на България",

"Искаме да работим в България. Не ни превръщайте в емигранти",

"Не превръщайте България от износител във вносител на скъпа електроенергия".

Снимка: БГНЕС

Синдикалистите поискаха решение за бъдещето на целия въглищен сектор в страната, не само за „Мини Марица Изток“. Те прогнозират тежка зима и предупреждават, че при евентуална енергийна криза може да се стигне и до социална криза. Настояват закриването на работни места в страната да бъде съчетано с устойчива алтернативна заетост в засегнатите райони. 

„Нашето основно настояване е, че, за да се изкара зимата при тези цени на електроенергията, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисии. Настояваме, че водената в момента политика от Брюксел и от нашето правителство с козируването не е най-правилната. Не смятаме, че Планът за възстановяване и развитие следва да се обвързва с дата с конкретно затваряне на мините“;

„Ние сме тук днес да запазим енергийното сърце на България. До момента страната ни оцелява енергийно да бъде независима точно благодарение на този комплекс "Марица Изток" – добиваме наше национално богатство, което е с най-ниска себестойност и затова произвежданата ел. енергия е с най-добрата за България цена";

"Бързото прилагане на европейски мерки и директиви, без да се обмисли ясен план и стратегия за това как нещата да се случат на място, рискува да доведе до много тежки социални последствия. Очаква ни много тежка зима“;

„Категорично се противопоставяме на закриването на комплекса "Мини Марица Изток". Едно подобно деяние би довело до нарастване на цената на електроенергията“. заявиха протестиращи пред БНР.

Лидерът на КНСБ  Пламен Димитров заяви, че днешният протест няма да е последен. След срещата с премиера двамата синдикалисти коментираха:

„Това, което за мен е някаква светлина в тунела е, че намерението на съдебния кабинет, докато той управлява, е да изпълни първата точка от нашата декларация - тя е да се търси дата (за закриване на въглищните електроцентрали - бел. ред.) не по-малко и не по-рано от 20 години оттук насетне“, каза Пламен Димитров.

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда, защото, за съжаление, напоследък поводите за оптимизъм не са кой знае колко много - но разговорът ни беше добър, конструктивен. А и искрено се надявам да продължим нататък в същия дух“, отбеляза Димитър Манолов.

Ще се борим индикативната дата за затваряне на въглищните централи да е възможно най-далеч във времето, увери вицепремиерът Атанас Пеканов след среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. То ще осигури алтернативна заетост, обеща още Пеканов:

"Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа. Реформата е за създаване на държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, което е свързано с много нови работни места. Едно такова държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чиито договори в минни и енергийни дружества са прекратени, да преминават като работници и служители в това предприятие“ 

На второ място, ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние можем и трябва да се борим тя да е възможно най-далеч във времето.

Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход - 2,4 милиарда лева, от които ние смятаме, че около 1,7 милиарда лева трябва да отидат за Маришкия басейн - да бъдат използвани там", посочи Пеканов. Ако продължаваме да мълчим, ще изгубим много евросредства, които да използваме за енергийния преход, който ще се случи, коза още той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени