Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров с ангажимент към протестиращите медици

| обновено на 13.10.21 в 17:36
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Протестиралите в София специалисти по здравни грижи се срещнаха с министър Стойчо Кацаров час след началото на протеста.

Обещани са и повече средства под формата на купони за храна. Предстои обнародване на стандартите в държавен вестник, обяви министърът:

"Имат няколко искания, които ще разгледам, свързани с анестезиологичните сестри и работното време, с ваучерите, които им се изплащат и с подписания трудов договор до какви нива се прилага".

Обещанията на министър Кацаров временно ще спрат протестите, но ако не бъдат спазени, медиците остават в готовност за нови, заяви Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти.

"Едното от нашите искания със сигурност е изпълнено за стандартите. Ще получим решение писмено, от което също сме доволни, тоест това ще реши много наши проблеми в детско и училищно здравеопазване с КТД-тата и съответно очакваме да видим какво ще се случи с промените в наредбите, което изисква по-дълго време".

Преди срещата сестрите се оплакваха от натоварването в отделенията заради липсата на кадри: 
"108 часа имаше за два месеца една 76-годишна сестра, която работи в реанимация. От години говорим за създаване на платени от Касата сестрински практики, които да поемат пациенти, които нямат нужда от спешна помощ", заяви Илиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна