Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивал за ценители:

12 спектакъла и един филм представя "Ерата на водолея"

„Дом за овце и сънища”, награден с „ИКАР” за музика, дава старт на програмата днес

| обновено на 14.10.21 в 10:50


Фестивалът за танцов и визуален театър „Ерата на водолея“ започва днес в Бургас. 12 спектакъла и един филм ще бъдат представени в рамките на четири дни. 

Програмата на 11-тото издание е представителна за последните две години в културния живот на страната в областта на физическия, визуалния театър и пърформанс, посочи директорът на фестивала Петър Тодоров:

"Започваме от 19 часа в НХК с две много интересни събития-спектакълът "Дом за овце и сънища" на бургаската режисьорка Гергана Димитрова, която обаче никога до сега не се е представяла тук. След това ще бъде прожектиран българо-германския филм на Стефан Щерев "Нонумент" за негов пърформанс на Бузлуджа. Той ще го представи лично. Има и награда "Икар" от 2020-та година за пърформанс."

Програмата включва още спектакъла „Мюнхенхаузен – твоят личен треньор на фантазии” на гостуващия театър от Швеция „Стефан Бьорклунд”; „Хиджиката, самураят от севера” с режисьор Ани Василева; „КЪЛБО част три”; „Произведени за щастие”; „Стрелата на хераклит”. Публиката ще има възможност да се наслади на спектаклите на свещи-една традиция, която фестивала запази през годините- „Танцови монолози с Коста Каракашян” и „WO MAN – ВАРИАЦИИ” на Марион Дърова. За най-малките ще бъде показан кукленият спектакъл „Златната гъска”.

Фестивалът ще закрие новият спектакъл на Петя Стойкова "Ритуали на душата". Този фестивал е допринесъл много за развитието на танцовата култура в Бургас, посочи хореографът:

"Представяме няколко духовни практики. В края имаме и интерактивна работа с публиката, която много се харесва. 15 представления сме имали вече, което за трупа с нашия статус, е голям успех. Представлението е по-интимно и заради това е с ограничен брой места."

Заместник-кметът с ресор "култура" на Община Бургас Диана Саватева заяви:

"Ценното в този фестивал "Ерата на водолея" е, че в програмата са включени спектакли, в които синтеза на различни изкуства е много силно подчертан."

Събитията до неделя са на четири сцени в Културния дом НХК, ДТ „Адриана Будевска“, КЦ "Морско Казино" и Държавния куклен театър. 

Христина Арсенова, директор на ДКТ, който е дългогодишен партньор на фестивала, сподели: 

"Смятам, че е наша отговорност-на хората, които се занимаваме със сценични изкуства, да се опитаме да наложим Бургас като град, в който всички жанрове са добре застъпени, а публиката е подготвена и може да ги цени всички визуални форми на театър."

Фестивалът се подкрепя от Община Бургас, Министерство на културата и Националния фонд „Култура“. Той се провежда в морския град от 1997 г.  през година по инициатива на фондация "Театър в куфар" в съорганизаторство с Фондация “За Родопите”.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.