Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Ал. Христов: От ДПС издигат свой кандидат-президент, за да заявят, че още са фактор

Феноменът „Цецка Цачева“ няма да се повтори, убеден е комуникационният експерт

Доц. Александър Христов
Снимка: Ани Петрова

След политическата пролет и лято, можем да очакваме активна политическа есен. Като активност президентските избори ще се допълват с парламентарните, прогнозира пред Радио София доц. Александър Христов от от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

„Логично е да предположим, че ако в една година има няколко пъти избори, всеки следващ вот интересът и активността ще спадат. В момента обаче обществото е достатъчно силно енергизирано и динамиката в електоралната подкрепа е достатъчно интригуваща в хода на предизборния период.“

По думите на Христов трите силни кандидат-президентски двойки (Радев-Йотова, Герджиков- Митева и Панов-Касимова) са достатъчно условие за интересни избори, въпреки другите маргинални претенденти.

„В политическите формации се забелязва спад в самонадеяността, увеличават се инвестициите в дейности и кандидати с потенциал. Феноменът „Цецка Цачева“ няма да се повтори.“

Според експерта по-правилно е да се издигат непартийни кандидати и от инициативни комитети, за да може да не се ограничава кръгът от избиратели.

Проф. Герджиков още в началото се обвърза с подкрепата от ГЕРБ и трудно ще се излезе от тази асоциация.

През последната година се видя, че мнозина искат да избутат ДПС в ъгъла.
От движението са наясно, че техният кандидат няма да бъде избран за президент, но от формацията дават сигнал към електората и към другите партии, че продължават да отстояват мястото си сред активните политически сили, да бъдат фактор, с който останалите трябва да се съобразяват.

Нормално е и сред академичната общност да има хора, които се интересуват от политика и заявяват подкрепа. По-важното е политиката да не влезе в университетите, преподавателите да не слеят пристрастията си и научната си дейност, отбеляза още доц. Христов.

Според него социологическите проучвания засега показват, че от една страна след изборите е възможно да се повтори трудната ситуация и невъзможността за съставяне на правителство. От друга страна обаче декларациите на основните политически играчи подсказват готовност за повече търсене на сътрудничество и коалиции.

Комуникационния експерт обърна внимание на тенденцията в листите да бъдат включвани инфлуенсъри, които да действат като ракета-носител и като магнит за гласове. Това се забелязва и в партийните листи за предстоящите избори.

Колкото до гласовете от чужбина, очаква се и сега те да бъдат за „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с доц. Христов.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР