Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с няколко варианта за компенсация заради поскъпването на газа и тока

| обновено на 13.10.21 в 17:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага да бъде предоставена незабавна помощ за енергийно бедните чрез ваучери или частично плащане на сметките за ток, като за целта се използват доходите от търговията с въглеродни емисии. Това е част от набора от инструменти, които Комисията предлага в краткосрочен план за справяне с високите цени на енергията. В него се предвижда и временно отлагане на заплащането на сметките, както и временно намаляване на данъчните ставки за уязвимите домакинства.
Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика

Еврокомисарят по енергийната политика Кадри Симсон заяви:

В набелязаните от Комисията мерки в краткосрочен план се предвижда също временно отлагане на заплащането на сметките, както и временно намаляване на данъчните ставки за уязвимите домакинства. 

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън призова за тази цел да се използват и приходите от търговията с въглеродните емисии:

"Според нашите оценки, страните-членки са получили допълнително 10.8 млрд. евро през първите 9 месеца на тази година от търговия с въглеродни емисии в сравнение със същия период на миналата година. Няма ограничения каква част от тези средства могат да се използват за защита на уязвимите домакинства". 

В средносрочен план Еврокомисията предлага да се проучат възможностите за съвместни доставки на газ от страните-членки:

звук-Кадри Симпсън-съвместни поръчки на газ

"Участието в тези съвместни поръчки ще бъде доброволно. Схемите за тях трябва да са подчинени на правилата на конкуренцията и да не спъват функционирането на енергийния вътрешен пазар". 

Еврокомисар Симпсън уточни, че в тази връзка ще се създадат трансгранични групи, които ще проучат рисковете през следващите 4 години, като особено внимание ще се обръща на страните-членки  с ниски възможности за резерви. На въпрос за искането на редица страни, сред които и България, ядрената енергия да бъде включена в зеления микс, тя отговори, че в момента се разглеждат експертните документи за евентуална вреда от нея. Мерките срещу високите цени на енергията ще се дискутират и на срещата на върха на ЕС другата седмица. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна