Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на септемврийската инфлация в САЩ до 13-годишен връх от 5,4%

Потребителските цени в САЩ се повишиха солидно през септември до 13-годишен връх и се очаква да продължават да нараства още през следващите месеци на фона на скока в цената на енергийните продукти. Това би поставило под съмнение тезата на Федералния резерв, че високата инфлация е само преходна.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през септември с 0,4% спрямо август, когато нарасна с 0,3 на сто, показват данни на Департамента по труда, публикувани в сряда.

Спрямо година по-рано (септември 2020 г.) американската потребителска инфлация се ускори до 5,4% от 5,3% през август, завръщайки се по този начин обратно към 13-годишните върхове от юни и юли.

Графика на индекса CPI на годишна база


Цените на храните нараснаха през септември с 0,9% на месечна и с 4,6% на годишна база, докато енергийните цени се повишиха с 1,2% месечно и с цели 24,8% годишно.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък нарасна на месечна база с 0,2% и се повиши на годишна база с 4,0% след аналогичен растеж и през август. През юни основните потребителски цени се повишиха до многогодишен връх от 4,3 на сто.
Очаква се инфлацията в САЩ да продължи да нараства и през следващите месеци до края на годината, а вероятно и през 2022 г. с оглед на поскъпващите петрол и природен газ. Недостигът на работна ръка и проблемите във веригите на доставки пък повишава допълнително разходите на компаниите и те определят по-високи изходни цени, за да поддържат печалбите си.

Според икономисти и анализатори септемврийските инфлационни данни няма да окажат влияние върху сроковете на Федералния резерв да започне да намалява мащабната си ежемесечна програма за изкупуване на облигации, известна като "количествени облекчения".

През миналия месец американската централната банка сигнализира, че може да започне да свива покупките на активи още през ноември, като официалното решение на Фед се очаква да бъде факт след края на редовното заседание на 2 и 3 ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна