Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев е с преднина, която трудно ще бъде стопена

Проф. Галунов: Политическият елит няма да има четвърти шанс

Коалицията в 47-ото НС ще е без ГЕРБ и ДПС

Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

"Политическият елит няма да има четвърти шанс, ако и в 47-ия парламент не се състави правителство и се стигне до четвърти парламентарни избори. Тогава е възможно гражданите да потърсят нещо много по различно от предлаганото претоплено политическо меню". Тази теза изложи пред БНР проф. Тодор Галунов, политолог и преподавател във Великотърновския университет.  

Според него категорично е належащо в следващия парламент да се състави мнозинство, което да излъчи управление на страната:

"Политическият елит трябва да направи нещо, за да успокои страната, не може все да се оправдават с това, че някоя партия не иска да се коалира с друга. Политиката не е място за капризи, а трябва да се свърши работа".

Неговата прогноза е за коалиция в 47-ото Народно събрание, в която със сигурност няма да участват ГЕРБ и ДПС:

"Никоя от партиите, които са във вариант за създаване на коалиция, няма да има ролята на хегемон, на водеща при създаването на кабинет. ... "Продължаваме промяната" (ПП) дава нови надежди, но тя ще бъде един от елементите, няма силата да бъде основният носещ елемент, тъй като е в политическото пространство от 1 месец. Ако стане политическо чудо, може да бъде втора политическа сила, но на много малка разлика от третите".

Според политолога е парадоксално, че ПП и "Демократична България" в хода на кампанията ще са опоненти, при положение, че изповядват сходни идеи.

По думите на проф. Галунов ранното издигане на кандидатурата на Румен Радев му дава преднина, която трудно ще бъде стопена.

"Трудно ще се достигне 50% избирателна активност на вота на 14 ноември, около 45% ще е", смята политологът.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!