Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако искаме да заменяме мощности, трябва да започнем сега да изграждаме нови.

Ваня Григорова: Въглищата са нашият енергиен ресурс, върху който можем да влияем

Газът не е наш - цената му се определя отвън, подчерта тя

Ваня Григорова
Снимка: Личен архив

"Въглищата са нашият енергиен ресурс, върху който можем да влияем, газът не е наш - цената му се определя отвън. Важно е не коя е крайната дата, а какво да направим, че да гарантираме заетостта и доходите на служителите в комплекса "Марица Изток", както и енергийната независимост на страната". Това заяви пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Тя беше категорична, че ако искаме да заменяме мощности, трябва да започнем сега да изграждаме нови.

По думите ѝ Европейската комисия осъществява натиск върху страната ни, за да определи финална дата за затваряне на въглищните региони:

"2038 и 2040 година звучат достатъчно далеч, но важното е не кога, а как, защото можем още 30 години да вървим по същия път и да няма алтернатива и за работните места, и за електроенергията, която произвежда комплексът "Марица Изток". ... В момента ни говорят за 38-а и 40-а година, но трябва да кажем, че това Брюксел няма да го приеме, защото в Плана за възстановяване е заложена газова инфраструктура, която трябва да замени въглищната не по-късно от юли 2025-а година. Ако това остане в плана, за каква 38-а година можем да говорим".

Според Григорова преходът към зелена икономика трябва да се направи така, че да не пострадат хората:

"Това, което може да направи което и да е българско правителство, а можеше да се направи и с парите от Плана за възстановяване, да се създаде мащабно държавно предприятие, което произвежда стоки с висока добавена стойност, така че да може да плаща добри заплати на заетите там. В момента това, което ни предлагат, е Държавно предприятие за рекултивация на терените на комплекса "Марица Изток", т.е. заетост се дава за озеленители, ниско квалифицирани работници. Очевидно, че няма как да достигнат дори средната работна заплата за региона, което означава, че те и техните деца няма да останат в регионите, в които живея, те ще се обезлюдят".

Ваня Григорова подчерта, че България не е изключение и това, което се случва тук, се случва и в други държави.

Според нея трябва на предстоящия след около 10 дни Извънреден съвет в Брюксел, на който ще присъства президентът Румен Радев, да настоява да се промени формулата за цената на въглеродните емисии, тъй като само за една година цената им се е увеличила със 100%, което води до фалит на дружеството.

Интервюто на Людмила Железова с Ваня Григорова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна