Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

6
Снимка: Мая Бочева-Уики

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите. 

Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те биха били от полза както на децата в България, които тепърва ще учат буквите, така и на българчетата извън граница. Основно послание е децата да разберат и да усетят чудото на сътворението на живота, богатството на нашата планета.

Книгата има образователен характер не само заради изучаването на буквите, но и защото всяка буква е първа от името на различно животно, за което чрез стих се разказват любопитни факти от живота му. Накрая на книгата има още интересна информация за всяко животно, както и препоръка към родителите как да използват пълноценно книгата, като допълнително разговарят по нея с децата си.

На всеки разтвор от книгата ще откриете на лявата страница – буква от българската азбука със стих към нея, а на дясната страница – същият стих, преведен на английски език с подчертана буквата на английски език. И двете букви (на български и на английски) вървят в правилната последователност.

Джина Дундова-ПанчеваАвторката на стиховете и идеята за книгата – Джина Дундова-Панчева е носител на първа награда на Националния конкурс за поп песен "Бургас и морето", заедно с композитора Димитър Гетов, за песен по нейни стихове. Тя е член на Съюза на българските писатели (СБП) и на Съюза на писателите-лекари. Също така е лекар-педиатър и преподавател по физиология в Медицинския университет в София.

Стиховете за книгата са преведени на английски от Борис Младенов, лекар хематолог, поет и преводач, член на Съюза на писателите лекари, както и от Дорис Люис. 

Мая Бочева-УикиИлюстрациите в книгата са дело на художничката Мая Бочева-Уики и притежават високо художествено съдържание, познато вече на децата от различните книги, които тя е илюстровала през последните 22 години.

Текстът в книгата е изписан с шрифта Adys, който е предназначен за деца с дислексия и вече се е доказал във времето. Той е подходящ и по-лесно четим за всички деца, които се учат да четат.

Към книгата има QR код с клипа на песента "Зелената планета".

Снимките са предоставени от Мая Бочева-Уики.

Чуйте повече от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия