Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон: Насилието в Северно Косово е неприемливо

Етнически сърбин е прострелян, а шестима полицаи пострадаха при сблъсъци в Северно Косово

Вучич: Ако ЕС не озапти Прищина, ние ще го направим

| обновено на 13.10.21 в 20:14
Косовският премиер Албин Курти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Етнически сърбин бе прострелян, а шестима косовски полицаи пострадаха при сблъсъци в Северно Косово. От полицията съобщиха, че в хода на операция срещу контрабандисти са срещнали съпротива в град Митровица. Сблъсъци е имало и в град Звечан.

Сблъсъците започнаха по време на акция срещу контрабандни стоки, предизвикала ново огнище на напрежение в и без това неспокойния регион, обхванат от етнически конфликти.

Насилието предизвика спешен призив за успокояване от страна на ЕС и идва след продължаващото вече няколко седмици противопоставяне между Сърбия и Косово по отношение на граничния контрол, което бележи най-ниската точка в отношенията Прищина-Белград от десетилетие насам.

Първоначално косовската полиция предприе обиски в четири региона на Косово, насочени към хора, които внасят контрабандно в страната стоки със сръбски произход.

В етнически разделения град Митровица се стигна до най-тежките размирици, като един етнически сърбин получи сериозни огнестрелни рани, а няколко други бяха леко ранени, заяви Златан Елек, ръководител на болница в града.

Полицията съобщи, че при сблъсъците са ранени шестима полицаи и са арестувани осем души.

В изявление на полицията се казва, че обиските са били извършени на няколко места, включително домове, предприятия и складове, и са били иззети контрабандни стоки на стойност "стотици хиляди евро".

Операцията предизвика гняв сред етническите сърби, стотици от които блокираха пътища в Митровица, която е разделена на сърби в северната част и албанци в южната, и в близкия Звечан.

Според кореспондент на АФП полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да ги разпръсне.

В северната част на Митровица протестиращите са подпалили два автомобила и са хвърляли камъни по полицията.

Според полицията тълпата е използвала "шокови гранати, огнестрелни оръжия и ръчни гранати, за да попречи и да нападне дежурните митничари и полицаи".

Тези събития предизвикаха бърза реакция от Брюксел. Върховният представител за външната политика Жозеп Борел призова за незабавно спиране на насилието и диалог между Белград и Прищина.

От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич поиска международната общност и КФОР да се намеси, за да спре сблъсъците. А косовският премиер Албин Курти заяви, че престъпността и криминалните групировки няма да бъдат толерирани.

Курти заяви, че днешното действие на косовската полиция е предшествано от интензивно разследване и че е проведено по заповед и съгласувано с компетентната прокуратура и съда.

Косовският премиер потвърди в профила си във Фейсбук, че полицейската акция е приключила и призова гражданите в северната част на Косовска Митровица да не попадат под влиянието на сръбските медии, които „защитават престъпността, корупцията и контрабандата и искат да ги политизират и да им придадат етническа украса“.

Албин Курти съобщи още, че „са иззети стоки и други артикули, които представляват веществени доказателства“.

Александър Вучич/ Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич също реагира, заявявайки, че по време на разговори със сърби от Косово днес е казал на специалния представител на Европейския съюз по преговорите Белград - Прищина Мирослав Лайчак да „озаптят Прищина, а ако те не могат – ние ще го направим", цитира Бета думите на сръбския президент.

„Казаха ми - работим по това“, съобщи Вучич, цитиран от Бета и БГНЕС.

Вучич е казал на сърбите, че "Белград ще бъде с тях" и да бъдат рационални в решенията си.

Вашингтон: Насилието в Северно Косово е неприемливо

Посолството на САЩ в Косово подчертава, че Вашингтон е загрижен за днешния опит на косовските институции да установят ред и законност в северната част на Косово и призова за успокояване на ситуацията, съобщи Бета, цитирана от БГНЕС.

Неназован говорител на посолството заяви, че „САЩ са загрижени от отговорите, дадени днес на действията за прилагане на косовското законодателство на територията на Косово“.

"Всяко насилие, независимо дали е насочено срещу правителството, медиите или гражданите, е неприемливо и трябва да бъде разследвано и преследвано до пълното прилагане на закона. Призоваваме за спокойствие“, каза говорителят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна