Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът от разкопките на средновековния град Мисионис

Античният и средновековен град се намира край Търговище

Мисионис
Снимка: РИМ Търговище

Археолозите професор Николай Овчаров и Стефан Иванов показаха находки от археологическите проучвания на Мисионис. Античният и средновековен град Мисионис е един от 6-те големи обекти на България.

„Трябва да кажа, че тази инициатива на правителството от края на миналата година и началото на тази беше много добра, защото бяха определени приоритетните обекти с оглед на развитието на културния туризъм в различни части на страната.  Мисионис е сред тях и както се досещаме Търговище, където той се намира, това е една зона, която определено има нужда от стимулиране.  Обектът дава изключителни възможности,  защото се касае за един от малкото градове след Перперикон – вторият град, който ние откриваме  от 5- 6 век от късната античност в планински условия“, каза за БНР професор Николай Овчаров.

По време на  Втората българска държава в края на 12 -14 век Мисионис се преименува под името Косово.

„Той става един от големите градове на Второто българско царство - само на 80  километра източно от Търновград. Той е бил в тази посока стражът на подстъпите на столицата. Научаваме името му сред 20-те най-големи града на царството, споменат от османския хронист Мехмед Мешри“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Овчаров.

Още разкопките на Димитър Овчаров показват, че към IX – X век животът тук се възражда, в руините на древния град се създава средновековно българско селище, свързано тясно с близката столица Велики Преслав.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна