Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов пратил до ВСС данни за противоречие относно гражданството на шефа на СГС

| обновено на 14.10.21 в 18:51
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Три години след избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов повдигна въпроса за неговото гражданство пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Причината - в дирекция "Българско гражданство" липсва информация, която да удостоверява, че Трифонов има българско гражданство. Той е роден в Курск, Русия.

Българското гражданство е задължително условие, за да си съдия, прокурор или следовател. Още след избора му на шефския пост в Градския съд, другият в процедурата - съдия Евгени Георгиев, постави въпроса за гражданството на Алексей Трифонов пред Върховния административен съд.

Въз основа на документи, представени от Трифонов, жалбата беше отхвърлена с мотив, че роденият в Курск магистрат притежава редовни български документи за самоличност.

Журналистическо разследване обаче постави това под съмнение това.  Именно то е и причина правосъдният министър да провери статута на Трифонов в дирекция "Българско гражданство":

"При пресъставянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство, тъй като той е роден извън страната и трябва да е придобил друго гражданство в този момент. Няма данни за направен избор в сроковете, които тогава са били предвидени.

От своя страна ВАС, по повод оспорване на конкурсна процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията, и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест, има известно противоречие между това, което се съдържа в мотивите за населението, и това, което е постановил съдът", обясни служебният министър на правосъдието.

Заради противоречието между решението на ВАС и данните в правосъдното ведомство Янаки Стоилов сезира Съдийската колегия. В момента председателстващият я Георги Чолаков е поискал още документи от правосъдния министър.

На Чолаков ще е и преценката дали да вкара казуса в дневния ред на колегията, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Той отговори по принцип какво следва, ако се окаже, че Трифонов, който преди да стане председател на СГС беше наказателен съдия, няма българско гражданство.

В административното право, ако некомпетентен орган издава актове, те са нищожни, посочи Магдалинчев, но допълни, че:

„Не настъпва автоматично нищожността на актовете, а трябва да бъде оспорено в съда".

Алексей Трифонов не коментира темата.

Алексей Трифонов

Янаки Стоилов коментира казуса с гражданството на Алексей Трифонов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. То беше второто, на което можеха да се правят номинации за председател на Върховния касационен съд. 

И днес обаче номинации нямаше.

Последната възможност е на 28 октомври.

На въпрос може ли процедурата да се провали поради липса на желаещи, служебният правосъден министър Янаки Стоилов отговори:

"Може би кулминацията ще настъпи към финала, така, че нека да видим какво предстои".

"Юридически неоснователно" нарече Стоилов искането на главния прокурор Иван Гешев Контитуционният съд да обяви за противоконституционно прехвърлянето на материалните активи на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието. 

Служебният министър обяви, че след приемането на промените в Закона за защита на свидетели, свързани с Бюрото, част от имуществото му е било прехвърлено на прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени